Casa professia del Gesù


( Pigna IX )

Casa Professia del Gesù

Adres:

Piazza del Gesù 45 (rione della Pigna),
de ingang bevindt zich rechts van de gevel van de Chiesa del Gesù (soms is het mogelijk hier binnendoor via de sacristie te komen).

Openingstijden:

maandag tot en met zaterdag van 16.00 uur tot 18.00 uur;
zon- en feestdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur.
Voor de toegang moet men zich bij de portier melden en zeggen dat men de Stanze di Sant’Ignazio wil zien. De toegang is ’gratis’, men moet wel verplicht een informatiefolder kopen.

Pozzo, Corridoio di Sant’Ignazio
Pozzo, Corridoio di Sant’Ignazio

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Naast de kerk ligt de Casa Pro­fes­sa del Gesù, een klein kloos­ter dat tussen 1544/’99 werd gebouwd en het hoofd­huis (curia gene­ralizia, gene­ra­laat) van de je­zuïe­ten is. Hier ver­bleef Sint Igna­tius en zijn kamers op de eer­ste verdie­ping zijn nog steeds te bezoe­ken.
In 1932 werd de zui­delijke façade (langs de Via d’Aracoeli en de Via San Mar­co) gesloopt om plaats te maken voor de huidige, door­gaande we­gen en daarna meer naar bin­nen toe ge­bouwd, zodat het Casa Profes­sa sindsdien nog een stuk kleiner is geworden dan het al was.

– Andrea Pozzo: Corridoio di Sant’Ignazio

De gebrilde jezuïetenbroeder Andrea Pozzo heeft ook hier (in 1680) prachtige perspectiefschilderingen gemaakt. Het is niet meer dan een gangetje, heel smal, maar het is het summum van de kwadratuur: een techniek waarbij architectonische en schilderkundige elementen samenwerken om te doen zien wat er niet is.
Om het effect het beste te zien, moet men in de voorhal, die beschilderd is met engeltjes en zo, op de roos in het midden gaan staan.
Het gangetje maakt de indruk van een kapelletje. Aan het eind ervan ziet men een fictieve apsis met een altaar dat is omgeven door zuilen waarnaast engelen viool en cello spelen.
Pozzo heeft zelfs de suggestie van een kleine koepel, waardoor het licht valt, weten te bewerkstelligen.
Wanneer men door de gang naar het altaar loopt, komt men aan het eind bij het altaar voor een volkomen vlakke muur te staan. Heel bizar is het plafond met scènes uit het leven van Sint Ignatius: het is geschilderd op een plat vlak, maar het lijkt gewelfd. Zuilen van steen blijken te zijn getekend. In het smalle gangetje krijgt men de indruk in een weidse zaal te staan. En omdat het gangetje zo klein is, kan men van dichtbij zien hoe men bij de neus genomen wordt, hoe de perspectieflijnen lopen en hoe het trompe-l’oeil-effect wordt gecreëerd. Wie door het gangetje heen en weer loopt krijgt het idee dat de kamer, door het veranderen van het perspectief, beweegt.
De geschilderde beelden verheerlijken de herinnering aan Sint Ignatius.

Roma, Casa Professa del Gesù, Pozzo, Corridoio, altaar,
Corridoio, ’Altaar’
Roma, Casa Professa del Gesù, Pozzo, Corridoio, van voor naar achter
Corridoio van achter naar voor
Roma, Casa Professa del Gesù, Pozzo, Corridoio, Fresco frontaal
Corridoio, trompe-l’oeil-effect
Commaodi, Ignatius draagt de mis op in Manresa
Commaodi, Ignatius draagt de mis op in Manresa *
Galleria dei marmi, onbekend beeldhouwwerk
Galleria dei marmi, onbekend beeldhouwwerk

– Kamers van Sant’Ignazio

Na de uitbundig beschilderde gang volgt men binnen de pijlen die de richting wijzen naar de ’camere di Sant’Iganzio’.
In totaal kan men hier drie, uiterst sobere kamers bekijken waar Ignatius in totaal twaalf jaar tot aan zijn dood heeft gewoond, waaronder zijn privékapel en twee kamers met persoonlijke memorabilia, zoals zijn schoenen, vest, habijt, e.d. Verder zijn schrijftafel en wat documenten.
Tot slot is er een bronzen buste van de heilige te zien, die gemaakt is van zijn dodenmasker.

In de eerste kamer is nog de schouw te zien waar hij de brieven, die hij van zijn familie uit Spanje kreeg, ongelezen verbrandde om niet van zijn roeping te worden afgeleid. Hier zou de secretaris-kamerheer van de heilige op een zekere dag met naald en draad een verband rond de pijnlijke hals van Ignatius hebben aangebracht, waarbij hij per ongeluk ook diens oor vastnaaide. Ignatius zou hierop laconiek hebben gezegd: ”Broeder, kijk nu wat je doet, je naait mijn oor vast”.
Sint Ignatius stierf in de tweede kamer.

– Galleria dei marmi

In deze gang, die op de kerk aansluit, staat een aantal antieke beeldhouwwerken en andere kunstvoorwerpen opgesteld, waaronder:

– Girolamo Muziano: Besnijdenis

Een schilderij dat de artiest omstreeks 1587 maakte voor het hoogaltaar van de Chiesa del Gesù.

– Andrea Sacchi: Het eerste eeuwfeest van de Compagnia di Gesù

Het schilderij dateert uit 1639 en werd gemaakt in opdracht van kardinaal Antonio Barberini.

 * Bron afbeelding: Internet (auteur niet kunnen achterhalen)